Koivulan joulu 2012

27 12 2012

Koivulan joulua vietettiin hyvin perinteisissä merkeissä ja perinteiseen tyyliin: talo täpötäynnä eri-ikäisiä joulunviettäjiä ja majatalon petipaikat viimeistä myöten käytössä (= paljon ääntä ja naurua ja mekkalaa), hetkellisiä serkustenvälisiä yhteenottoja, nonstop ruoka- ja tiskitrafiikki (= aamiaisesta viimeiseen yöhuikopalaan saakka ruokapöytää jatkuvasti joko katetaan, sen ympärillä syödään vähintään kahdessa vuorossa tai sitä raivataan – että saataisiin se katettua uudestaan…), lautapelisessioita eri kokoonpanoissa, ulkoilua (sen minkä pakkaselta pystyi), musisointia, pipariasioita… Meitä pyöri siis kaikkiaan viisitoista saman katon alla, suht’ sopuisasti aatonaatosta tähän päivään saakka – melkoinen suoritus, täytyy sanoa!

IMG_2000

Minä ja Soili matkasimme täpötäydessä junassa Savonlinnaan halki lumisten postikorttimaisemien pakkaslukemien vaan kiristyessä matkan edistyessä. Matti oli ehtinyt piparitelakoineen tulla vähän aikaisemmin, Ojalat ja Mustoset saapuivat päivää myöhemmin, Mustosten myötä jouluseurueeseen liittyi myös Artun ja Miskan Oiva-pappa. Aatonaattona oltiin Soilin kanssa isän matkassa laulamassa Kauneimpia Joululauluja Kokkolahden kodalla ja päästiin yleisön toivomuksesta esiintymäänkin kahdestaan. Ehkä ex-temporein ’keikka’ ikinä ja sekin loppuunmyydylle katsomolle – kota oli ihan tupaten täynnä porukkaa 🙂 yleisö oli onneksi varsin vastaanottavaista eikä rima ollut kamalan korkealla. Joulutunnelma oli korkealla!

IMG_2020

IMG_2030

Jouluaattoaamun ohjelmanumeroihin kuului joulukuusen hakeminen ”Angry-Bird-Landiasta”, mökin kammarin ikkunan alta. Kuusenhakukomppaniaan kuului traktorijoukkue (isä-Jaakko ja Aino) sekä maitokärryjoukkue (minä, Juha, Ilona ja Arttu). Kuusenhakureissulta Artulle tarttui mukaan myös Joulurisu, joka sekin tuotiin Koivulaan, koristeltiin asiaankuuluvasti ja sijoitettiin ulko-oven viereen kuistille joulua juhlistamaan. Tähän huusholliin Joulupukin ei siis tarvinnut risuja tuoda, koska ne hommattiin ja hyötykäytettiin ihan itse 😉

IMG_2036

IMG_2037

IMG_2094

Omiin perinteisiini kuului myös aattohartaudessa laulaminen – tänä vuonna sain tosin selviytyä urakasta ihan yksikseni, kun Sinikka-kanttorin myötä lomaili kirkkokuorokin. Ihan hienosti se meni, vaikkei vara-kanttorin kanssa ehditty harjoitella kuin nimeksi. Tavoitteena oli päästä laulut loppuun suunnilleen yhtä aikaa ja se tavoite tuli täytettyä. Itselleni laulut tosin olivat onneksi niin tuttuja, että riitti, kun alussa sain oikeasta sävellajista kiinni – sitten annoin vaan mennä välittämättä sen kummemmin paikoitellen jännittävähköistä harmonioista. Miska oli ekaa kertaa mukana ja käyttäytyi oikein mallikkaasti. Lauloi pikku-soolot ennen toimituksen alkua, viihdytti itseään virsikirjan kanssa ja totesi ”Musiikkia!!” aina, kun urut alkoivat soida tai kun laulettiin.

IMG_2064

Joulupukkia odotellessa musisoitiin muutenkin. Juha soitti pianoa, Aino klarinettia ja mä lauloin. Välillä laulettiin Ainon kans kaksiäänisestikin. Joulupukkilaulun sanatkin menivät tänä vuonna edes suunnilleen oikein, kun etsittiin joululaulukirjasta oikea aukeama valmiiksi. Ja kyllä oli taas oltu kiltteinä kaikissa osoitteissa, koska paketteja tuli niin runsaasti. Ja tontut olivat osanneet lukea myös toivelistoja, koska lahjat tuntuivat olevan myös mieleisiä. Paketeista paljastui mm. suurta riemua ja loputonta pomppimista & kiljahtelua aiheuttanut junanrata (Arttu), ”Tatu ja Patu pihalla” -kirja, jonka Onni taisi lukea läpi kertaistumalta saman tien, korviksia ja kaulakoruja Ainolle ja Ilonalle ja lehmäpehmolelu, jolle Miska kujersi hellällä äänellä ”am-MUUUU!!” ja halasi sitä tiukasti.

IMG_2006

Jouluaamuna Matin kello soi klo 5:15, meidän muiden vasta klo 6:30, koska suuntanamme oli Savonranta, jossa joulukirkko alkoi poikkeuksellisesti vasta klo 8. Ääni oli onneksi edellispäivältä sen verran auki, että tuollakin kellonlyömällä tuli edes jotain pihinää suusta, kun laulaa piti. Joulupäivän aterian laittamisesta ja esillepanosta huolehti äitin toivomuksesta tonttuallianssi – malttaakseen pysyä pois keittiöpuuhista äiti ulkoisti itsensä hiihtolenkille. Muutaman tiukkasävyisen komennon ansiosta äiti onnistui syömään tämän yhden aterian yhdellä istumalla hyppäämättä kertaakaan pöydästä pois. Se oli toinen tämän joulun suurista saavutuksista! Isän lahjaksi saama juustotarjotin innoitti jälkikasvua erilaisiin gastronomisiin yhdistelmämakukokeiluihin. Makuelämyskomboja syntyi mm. näistä ainesosista: valko-, puna- ja sinihomejuustoa ja pippurituorejuustoa yhdistettynä taateliin, päärynään, omenaan, karjalanpiirakkaan, kuivakakkuun ja pipariin. Arttu lisäsi omiin kokeiluihinsa pippurituorejuusto-kotikalja- sekä homejuusto-luumurusinasoppakombot. Nam.

Iltapäivällä vuorossa oli mm. tiukka matsi Perhe-Aliasta. Mukana olivat mun lisäkseni Aino, Ilona, Kirsi, Juha ja Päivi. Varsinkin pelin tässä versiossa käytössä olevat ’Villit Kortit’ olivat suuressa huudossa 🙂 Ilonalle sattunut ’ulvo kuin susi jokaisen väärän vastauksen jälkeen’ oli henkilökohtainen suosikkini ja melkein putosin penkiltä, kun nauroin NIIIN paljon. Miska oli pelin aikaan päiväunilla, joten ulvahduksen oli siitä syystä pakko olla varsin vieno, ”uu-UUU”. Arvauksien parhaimmistoon kuuluivat myös nämä:

K: ”Tiku ja Taku tykkäävät syödä näitä…”, I: ”ORAVIA!!!” (oikea vastaus oli pähkinä)
H: ”semmoinen, joka poimii marjoja ja sieniä, myös kivikauden ihmisiä kutsuttiin tällaisiksi”, I: ”MUMMO!!!” (oikea vastaus keräilijä)

Seuraava sutkaus ei tullut pelin tuoksinassa, mutta kuuluu osastoon ”Lasten suusta”:
Arttu 4v. mulle hieman syyttävään sävyyn: ”Sinä olet varastanut minun sydämeni!” 🙂

Muita tämän vuoden lautapelejä olivat myös Scrabble ja joululahjaksi saatu Mondo. Kestosuosikkia Leonardoa taidettiin kans pelata yksi erä aatonaattona, sen lisäksi kuvioissa oli mukana myös yhdyssanaleikki ”Paisti”, porraspallopeli Ylä-, ala- ja välipossuineen ja aina yhtä suosittu ”Tädin kimpussa kiipeily”.

Yhden lautapelisetin aikana mulla, Artulla ja Miskalla oli oma muskarisessio. Päivän biisi oli ”Tuiki, tuiki tähtönen”, se laulettiin osallistujien toivomuksesta suurella antaumuksella vähintään 50 kertaa, puisilla rakennuspalikoilla rytmissä säestäen. Ja jokaisen laulukerran jälkeen annettiin kaikille aplodit.

IMG_2097

Tapaninpäivään kuului perinteinen vierailu Rönkköön (tai ’Annukkavaaraan’, kuten Arttu asian ilmaisi), Annukan luo. Mukana oli tällä kertaa mun lisäkseni Kirsi, Päivi ja Arttu – Arttu tosin oli tapansa mukaan vilkkaalla tuulella ja sai todennäköisesti vierasmäärän tuntumaan ainakin tuplalta. Annukalle vietiin joulukinkut ja joulumakkarat ja saatiin paluupostissa persoonalliset joulutervehdykset (= pätkät runoilla varustettua vessapaperia) 😀 Miskan 2v. synttäreitä juhlittiin myös tapaninpäivän iltana. Mummo oli leiponut kakun, jonka päällä paloi asiaankuuluvasti kaksi kynttilää. Päivänsankari puhalsi kynttilät ihan itse ekalla yrittämällä ja hymyili leveästi juhlaväen esittämälle onnittelulaululle.

IMG_2114

Tänään alkoi sitten suuri hajaannus, kun joulunjuhlijat lähtivät kukin tahoilleen. Matilla alkoi päivystyspesti Parikkalassa aamukahdeksalta, Ojalat suuntasivat takaisin Porvooseen, Mustoset Savonlinnaan ja Soili jatkoi vierailukiertueensa seuraavalle etapille. Itsekin lähden huomenna jatkamaan juhlasesonkia Joensuun suuntaan. Piparitelakalla on vielä masto- ja purjeurakka edessä, joten niitä uutisia lienee vielä tulossa.

Omat kuvailuni jäivät tänä jouluna aika vähäisiksi, mutta TÄÄLTÄ löytyy niitä muutamia räpsyjä, joita ehdin nappailla.

Ps. Onneksi olkoon mulle, vietän epävirallisia nimipäiviäni tänään. Lapset ovat jostain syystä päättäneet uudelleenristiä mut Hannuksi, koko nimeltä Hannu Liam Banfunen 🙂 – älkää kysykö miksi…


Toiminnot

Tietoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggaajaa tykkää tästä: